Skotan S.A.

Spółka giełdowa z wieloletnią tradycją


2013-02-12
Unikalna technologia produkcji

Wysoce dopracowana technologia produkcji drożdży paszowych wraz z kontrolą jakości produktów pozwala na uzyskanie preparatów drożdżowych o wysokich standardach. W procesie produkcyjnym ważną rolę odgrywa proces suszenia, ponieważ składniki biologicznie czynne zawarte w drożdżach, w szczególności aminokwasy, witaminy i enzymy mogą utracić swoje cenne właściwości podczas procesów termicznych. Technologia produkcji Skotan SA posiada specjalnie opracowaną metodę suszenia produktów drożdżowych, dzięki której wartość biologiczna drożdży zostaje w największym stopniu zachowana.

Unikalność procesu technologicznego polega m.in. na tym, że w procesie namnażania biomasy drożdżowej odpowiednio są:

  • dobierane i modyfikowane warunki środowiska (m.in. natlenienie, pH, temperatura),
  • komponowany jest skład pożywki dla drożdży w procesie hodowli,
  • modelowany jest metabolizm drożdży, w celu uzyskania optymalnej biomasy o najbardziej pożądanych profilach aminokwasowych, bogatej w odpowiednio dobrane składniki czynne, w tym mikroelementy (Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu), witaminy (z grupy B takie jak B1, B6, biotyna, kwas foliowy i B12), tłuszcze nienasycone, L-karnitynę i inne.

Produkcja istniejących obecnie na rynkach światowych produktów drożdżowych, oparta jest głównie na szczepach drożdży Saccharomyces cerevisiae przetwarzających cukry.

Skotan S.A posiada pierwszą na świecie przemysłową technologię namnażania drożdży Yarrowia lipolytica do produkcji preparatów drożdżowych zawierających cenne i niezbędne dla organizmu zwierzęcego składniki.