Skotan S.A.

Spółka giełdowa z wieloletnią tradycją


2013-02-27
Kwas kynureninowy w drożdżach Yarrowia Lipolytica

Kwas kynureninowy występujący w drożdżach Yarrowia lipolytica jest związkiem organicznym, który powstaje na szlaku enzymatycznych przemian tryptofanu.

Przeważająca część dostępnego tryptofanu metabolizowana jest na drodze szlaku kynureninowego, w przebiegu które­go w pierwszym etapie powstaje kynurenina, a z niej wiele metabolitów o silnym działaniu biologicznym, m.in. kwas kynureninowy.

Drożdże szczepu Yarrowia lipolytica wykazują enzymy szlaku kynureninowego i bardzo efektywnie produkują KYNA. Zawartość kwasu kynureninowego w wysuszonych drożdżach Yarrowia lipolytica jest wysoka i wynosi (3,35 μg/g).

KYNA odgrywa istotną rolę w regulacji wielu procesów. Jest łatwo absorbowany w przewodzie pokarmowym.

Działanie:

  • neuroprotekcyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwwrzodowe,
  • przeciwnadciśnieniowe,
  • antyoksydacyjne.